Pivo naše svagdašnje...

Pivo je jedno od najpopularniji alkoholnih pića. Kroz povijest pojavili su se rekordi vezani uz ovu plemenitu tekućinu koju su ispijali i Babilonci

Analizom posude iz neolitskog doba iskopane u Rimu znanstvenici su saznali da se tadašnje pivo dobivalo od zobi, ječma, meda i paprati. Za ovo piće mnogi tvrde da je hrana, a proizvodili su ga Kelti, Germani, Slaveni i Skiti. Pivopijska središta u starom vijeku bila su u Armeniji, Mezopotamiji i Egiptu, a kasnije su ga preuzeli Grci i Rimljani. Arheolozi su utvrdili da su stari Babilonci proizvodili pivo u domaćinstvu još 7000 godina p.n.e. Zanimljivo je da su imali čak 16 sorti piva. Opčinjenost pivom traje i do današnjih dana pa smo izdvojili pet najzanimljivijih rekorda vezanih uz pivo.
1.Najveći izbor piva Dave Alexander iz Washingtona ušao je 2002. u Guinnessovu knjigu rekorda s ponudom od 1072 različita piva.
2.Najviše popijenih piva Andre the Giant popio je 119 velikih piva u razmaku od šest sat, što je jedno pivo svake tri minute. Nakon toga srušio se u hodniku, a diva više nitko nije mogao pomaknuti.
3.Najveća kolekcija pivskih flaša Ron Werner iz SAD-a 2002. postao je rekorder s 11.644 različite pivske boce. Skupljao ih je od 1982, a čak ih je 7128 neotvoreno.
4.Najbrži pivopija Steven Petrosino srušio je svjetski rekord 22. lipnja 1977. Popio je litru piva za 1,3 sekunde.
5. Najbrža pivska utrka Jim Finlayson rekorder je sa 5 minuta i 9 sekundi. Natjecatelj mora popiti 355 ml piva prije svakog od četiri kruga po 400 metara.

Odabrao Melvin Burnić
 
Snimio Božidar Prezelj (Ice beer - Fernandina Beach 2002.)
 
 
 
Na vrh